OPCIONES

Imprimir  Enviar a un amigo  Comentar en los foros

  Fecha: 11-01-2017   Accesos: 73  Palabras: 525

Una gran torrada i el primer ball dels dimonis encenen davant milers de persones la flama santantoniera
El primer ball dels dimonis és el primer gran acte multituniari previ a la festa de Sant Antoni i la fredor de la nit no va frenar l'assistència a la plaça Ramon Llull. Com ja és habitual més de mil persones han torrat al foc de les graelles la llonganissa, el llom, la panxeta o el botifarró que han servit per agafar forces per al gran moment. I és que la primera ballada dels dimonis dóna el 'sus' a un intensiu programa d'actes que es desenvoluparan fins el proper 22 de gener i que ompliran el municipi de tradició, costums i festa.
A les vuit i mitja del vespre es varen encendre les graelles que havia preparat el Patronat de Sant Antoni,que convidà a pa, llonganissa, botifarró i taronges a tothom que en va voler. El sopar popular va donar pas a l'emoció i els nervis d'escoltar enguany per primera vegada les gloses i les cançons que els manacorins senten com himnes propis.
Poc abans de les deu els crits i les mamballetes començaren a exigir la presència del Dimoni Gros, els Dimonions, el baciner i tota la colla de músics i sonadors. Ben aviat tota la comitiva sortí del Conservatori Municipal de Música de Manacor. En arribar a la plaça i en entonar els primers acords la plaça va embogir i tothom va acompanyar la música cantant de valent. Els balls es varen repetir en diferents punts de la plaça perquè tothom els pogués veure d'aprop. Amb aquest tast de la festa Manacor dóna per iniciat un cicle festiu que durarà fins diumenge dia 22 de gener.
La propera gran cita santantoniera serà divendres dia 13 de gener, a partir de les 21 h amb l'assaig dels goigs de Sant Antoni i la tradicionall ximbombada a la plaça de la Concòrdia. Abans, però, dimecres dia 13 a les 20.30 a la parròquia dels Dolors, tothom pot assistir a l'assaig de les Completes, que es repetirà dissabte dia 14. Els interessats en una perspectiva ben particular de la festa podran assistir, dijous dia 12 a les 20.15 h a la presentació del llibre Posseïts pel dimoni, la festa de Sant Antoni des de la música rave i trance, que tendrà lloc a l'Escola Municipal de Mallorqui i comptarà amb la presència de l'autora, Bàrbara Duran.
Els més petits de la festa podran gaudir, diendres horabaixa a l'Espai na Camel·la, de la bulla santantoniera per infants de 0 a 3 anys. I l'endemà, dissabte dia 14 a les 10h, el claustre de Sant Vicenç acollirà la presentació del llibre Dimonis de Mallorca i posteriorment la VI Mostra de dibuix infantil, que durarà fins les 13 h. Tot això passarà abans de dilluns dia 16, en que els dimonis i els foguerons encenen la festa i de dimarts dia 17, dia de Sant Antoni que amb les Beneïdes i el darrer ball acomiaden la festa a Manacor. Tot i això la festa continua fins dia 22 amb diferents actes a Son Macià, s'Illot, Cales de Mallorca i Son Negre.